Kdo by neměl čas od času chuť na čokoládový dort? Klasické varianty bývají opravdu velmi kalorické a jejich rádoby zdravější verze na tom s nutričními hodnotami nejsou lépe. Různé ,,low carb“ nebo ,,raw“ recepty jenom zaměňují energii z mouky a cukru za energii z ořechů, tedy z tuků a výsledkem tak bývají kalorické a tukové bomby. To, co při hubnutí potřebujete, je dortík, který bude mít hodně bílkovin, nepříliš tuků a pokud možno žádný přidaný cukr. Zároveň by měl zůstat vláčný. Abyste si na něm opravdu pochutnali. Pár základních surovin, 10 minut vašeho aktivního času a máte slušně velkou porci na dopolední nebo odpolední svačinu. Nebo s ním ,,vyřešit“ Valentýna 🙂
Příprava je úplně jednoduchá, vystačíte si se třemi miskami na míchání a zapékací formou o velikosti 20 x 20 cm. Suroviny nejspíš máte doma, možná jen dokoupíte čerstvé maliny, hořkou čokoládu a proteinový prášek. Některé proteiny mají už i v Lidlu nebo v Dm drogerii, Teta drogerii a samozřejmě na e-shopech Aktin, Ronnie a 4 Slim a mnoha dalších.
Suroviny na 4 porce
Korpus
- 40 g hořké čokolády se 70 % kakaa
- 30 g másla
- 3 lžičky rumu
- 1 lžička instantní kávy
- 2 vejce
- 100 g bílého jogurtu (například Hollandia)
- 30 g čokoládového proteinového prášku
- 15 g mouky (opravdu jen 15g!)
- 10 g kakaa
- špetka soli
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
Krém a dokončení
- 1 bílý řecký jogurt Milko 5% nebo 0% tuku (140 g)
- 1 – 2 lžičky sladidla Erythritol nebo 3 kapky vanilkových Flavdrops
- 125 g čerstvých malin
Příklady použitých proteinů, můžete to být ale jakýkoli máte doma, ideálně syrovátkový (whey).
Postup
Předehřejte troubu na 160 °C.
Do první misky dejte rozehřát čokoládu s máslem. Rozmíchejte a přidejte instantní kávu, která zesílí čokoládovou chuť. Přidejte rum, znovu promíchejte a nechte trochu zchladnout.
V druhé misce smíchejte suché suroviny: proteinový prášek, mouku, kakao, špetku soli a prášek do pečiva.
Ve třetí misce prošlehejte metličkou vejce a potom přidejte jogurt. Po mírném vychladnutí čokolády opatrně vmíchejte vejce a jogurt. Prošlehejte metličkou.
K mokrým surovinám po částech přidávejte suché a promíchávejte metličkou.
Připravenou směs rozprostřete do zapékací nádoby o rozměrech 20 x 20 cm vyložené pečicím papírem.
Pečte po dobu 20 minut.
Hned po dopečení odložte na mřížku vychladnout. Po vychladnutí nakrájejte na 4 díly.
Nutriční hodnoty čokoládového dortu – samotného korpusu
4 porce | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 3560 | 890 |
Bílkoviny (g) | 52 | 13 |
Tuky(g) | 52 | 13 |
Sacharidy(g) | 40 | 10 |
Vláknina(g) | 4 | 1 |
Na krém smíchejte řecký jogurt se sladidlem, navrstvěte na koláč a ozdobte malinami.
Nutriční hodnoty čokoládového dortu s řeckým jogurtem 5 % tuku a malinami
4 porce | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 4424 | 1106 |
Bílkoviny (g) | 68 | 17 |
Tuky(g) | 60 | 15 |
Sacharidy(g) | 60 | 15 |
Vláknina(g) | 6 | 1,5 |
Další recepty najdete v e-booku Dezerty pro zdravé hubnutí