S časem bojuje skoro každý a příprava jídla na další den se někdy může zdát úplně nereálná. Přesto je několik možností, jak si s tím poradit. Na začátku je dobré si uvědomit fakt, že když si připravíte jídlo s sebou do práce, budete mít lepší přehled o tom, co a kolik jste snědli a budete hubnout snadněji. Téměř jistě totiž oproti kupovaným nebo restauračním jídlům ušetříte tuky, sůl a cukr. O finančních úsporách ani nemluvě. Pokud jste dosud nebyli zvyklí si jídlo připravovat, zkuste nejdříve pár obědů týdně. Až si na to zvyknete, můžete si nosit jídlo častěji. Pokud ale chodíte na obědy a víte, že jsou nutričně i chuťově v pořádku, noste si s sebou z domova svačiny. Nic není dogma, ale čím více jídel za den bude připraveno z původních, základních surovin, tím lépe.
Například jogurt s ovocem a vločkami z kavárny, který byste si koupili na svačinu, bude vždycky kaloričtější než ten, který si přinesete z domova. Použitý jogurt z kavárny můžete čekat tučnější, určitě ne proteinový, pravděpodobně ale slazený cukrem nebo medem a dávka vloček v něm bude až příliš velká. Přitom smíchání podobné svačiny vám zabere maximálně tři minuty.
Musíte být večer dlouho v práci a kupujete si saláty? Je to možnost a rozhodně lepší než si dát plněnou bagetu, ale přesto v takovém salátu nikdy nebude tolik bílkovin, zato možná různé zbytečné ingredience (krutony, majonéza…). Přečtěte si Můžu při nedostatku času řešit večeře kupovanými saláty?
Jak tedy na to?
Když máte chvíli času, omyjte, osušte a nakrájejte zeleninu. Uložte ji do krabičky do lednice. Přidat k ní pak jen zálivku, případně mozzarellu, tuňáka nebo cottage, zvládnete vždycky.
Pokud vaříte o víkendu oběd, připravte rovnou o jednu porci navíc a budete mít vyřešený pondělní oběd.
Když pečete kuře, dejte si do krabičky část masa s trochou šťávy a uložte do mrazáku. Tím budete mít připravený ,,bílkovinný modul“. Stejně tak, když vaříte těstoviny, rýži nebo bulgur, odvažte si svých 120, 150…gramů a dejte zmrazit. Budete tak mít ,,sacharidový modul“. Takhle si připravte různé možnosti a můžete je pak vzájemně kombinovat.
O víkendu si můžete upéci krůtí prsa vcelku. Ty pak nakrájet a používat do salátu nebo k obědu do tortilly. Stačí přidat zeleninu, ochucený jogurt nebo pesto a máte oběd do práce nebo na výlet.
Zbylo vám maso s omáčkou, ale nemáte přílohu? Zkuste předvařenou směs obilovin a luštěnin, kterou stačí dát na 90 sekund do mikrovlnky. Z jednoho balíčku budete mít dvě porce. Prodává Lidl a Tesco.
Svačiny lze samozřejmě řešit kupovanými produkty typu proteinové tyčinky, nápoje a pudinky, jerky a podobně a vždycky to bude lepší volba než sušenky nebo koláčky. Ale po čase by se vám mohly přejíst. Snažte se je tedy nejíst úplně každý den.
Další inspiraci najdete v e-knihách: