Luštěniny patří obecně mezi potraviny s mnoha nutričními benefity. Obsahují velké množství důležité vlákniny a jsou bohatým zdrojem bílkovin. Kromě toho dodávají nutričně významné množství železa, kyseliny listové, manganu a draslíku.
Faktem ale je, že jsou poměrně kalorické. Určitě je tedy do jídelníčku zařazujte, ale hlídejte si správné množství. Záleží na tom, jestli si je budete chtít dát ke snídani, svačině, obědu nebo k večeři.
Ke snídani můžete přidat 1-2 lžíce uvařených luštěnin při přípravě omelety, k tomu doplnit čerstvou nebo pečenou zeleninu a pečivo.
Na dopolední nebo odpolední svačinu se velice dobře hodí cizrnový hummus a k němu čerstvá zelenina. Hummus je nutričně vynikající, ale kalorický. Hlídejte tedy množství hummusu na svačinu, neměli byste překračovat 100 g.
U oběd jsou nejlepší luštěniny v kombinaci s obilnými přílohami 1:1. Například tedy smíchaných 100 g vařené rýže a k tomu 100 g vařených fazolí. Nebo 100 g bulguru a 100 g vařené čočky nebo cizrny.
V případě večeří byste měli dávat pozor na množství luštěnin ještě více. Stačí jich přidat 2 lžíce do salátu nebo do polévky.
Výše uvedené platí pro období hubnutí, ve fázi udržování množství luštěnin v jídelníčku pomalu zvyšujte.
Čtěte také