V poradenské praxi se denně setkáváme s klienty, kteří již mají za sebou mnohé pokusy o zhubnutí. Nejprve zjišťujeme, jaké jsou jejich stravovací zvyklosti, včetně pitného režimu. Nezřídka nastává podobná situace: jídelníček je v pořádku, pohyb je přiměřený, ale váha ne a ne se pohnout dolů.
Na otázku ohledně pitného režimu, klient s hrdostí uvádí, že „už dlouho pije Poděbradku pro linie, protože je bez cukru“ !!!! V ten moment bývá problém vyřešen. Poděbradka je totiž spolu s minerálkou Hanácká, vodou s nejvyšším obsahem sodíku na českém trhu. Tyto vody jsou vlastně zdrojem běžné kuchyňské soli (NaCl), protože obsahují jak ionty sodíku, tak chloridu (Na +, Cl- ).
Problémy způsobuje sodík Příjem sodíku je u nás i v dalších vyspělých zemích na mnohem vyšší úrovni (2x-3x) než kolik by odpovídalo potřebám organismu. Z toho pramení problémy, jakými jsou hypertenze (vysoký krevní tlak) nebo nadbytečné zadržování vody v těle. Při hubnutí pak v organismu dochází k tomu, že sodík přijímaný ve velkém množství váže v těle až několik litrů „zbytečné“ vody. Váha neklesá, může i paradoxně stoupat (celý problém se stupňuje v období před menstruací). Výjimkou nejsou ani otoky dolních končetin a zhoršení stavu celulitidy.
Mezi potraviny s vysokým obsahem sodíku patří některé druhy pečiva, velmi vysoký obsah sodíku mají uzeniny, tvrdé i tavené sýry, instantní polévky a další instantní jídla a slané pochutiny (chipsy apod.), některé přídatné látky (potravinová aditiva) a určité minerálky. Naopak málo sodíku obsahuje ovoce, čerstvá zelenina, mléčné výrobky (jogurty, tvarohy) a maso (pokud jej nepřesolíme při vaření). Příjem sodíku tedy není žádoucí zvyšovat ještě pitím „slaných“ minerálek. Vysoce mineralizované minerálky můžeme použít jen tehdy, když nás čeká extrémní sportovní výkon (dlouhotrvající, v horku).
Obsah sodíku v jednotlivých minerálkách na českém trhu:
(doporučený denní příjem sodíku je 2 000 mg)
Minerální vody | sodík (mg/1 litr) |
Poděbradka | 509 |
Hanácká | 416 |
Korunní | 103 |
Mattoni | 72 |
Magnesia | 5 |
Ondrášovka | 40 |
Při hubnutí, kdy je nutno snížit celkový příjem energie by v jídelníčku měly převažovat „nízkosodíkaté“ potraviny (zelenina, ovoce,mléčné výrobky). Pak nemusí mít minerálka obsah sodíku blížící se nule. Jde o to, že pokud příjem sodíku a dalších minerálních látek klesne příliš nízko (například dieta, při níž se jí jen ovoce), trpí organismus únavou a malátností (vlivem prudkého poklesu krevního tlaku). Na druhé straně, pokud si obézní sestaví jídelníček z potravin sice energeticky chudých, ale bohatých na sodík (například 100 g taveného sýra = 1260 mg, 100 g chleba = 553 mg, znamená to, že už je vyčerpáno 1813 mg sodíku), pak je vhodnější zařadit do pitného režimu minerální vodu (event.nápoje) s nižším obsahem sodíku.
Pro srovnání uvádíme obsah sodíku v potravinách:
Potravina | sodík (mg/100 g) |
Obiloviny: | |
Ovesné vločky | 7 |
Kukuřice | 6 |
Rýže | 6 |
Žitná mouka | 1 |
Pšeničná mouka | 1 |
Žitný chléb | 523 |
Pšeničný chléb | 553 |
Bageta | 418 |
knackebrot | 463 |
Celozrnný chléb se slun. Semínky | 590 |
Slané preclíky | 1790 |
Cornflakes | 938 |
Musli směs | 15- 155 |
Těstoviny neuvařené | 5- 32 |
Pochutiny: | |
Hořčice | 1307 |
Olivy naložené zelené | 2100 |
Olivy nal. Černé | 3288 |
Ovoce | |
všechny druhy | 1-3 |
Zelenina: | |
brokolice | 19 |
ledový salát | 2 |
brambory | 3 |
mrkev | 60 |
paprika | 2 |
rajčata | 3 |
cuketa | 3 |
žampiony | 6 |
Nakládané okurky | 960 |
nakládaná kukuřice | 209 |
Mléko a mléčné výrobky: | |
mléko | 48-50 |
jogurt | 48 -50 |
mléko do kávy 10 %tuk | 128 |
smetana | 40 |
sýry: | |
feta | 1272 |
cottage | 400 |
mozzarella | 500 |
brie | 640 |
čedar | 632 |
eidam | 520 |
parmesan | 600 |
romadur | 1230 |
tavené sýry | 1260 |
Maso, ryby: | |
ryby | 43-120 |
kaviár | 1940 |
herink slaný | 5930 |
tuňák v oleji | 291 |
maso drůbeží, hovězí, vepřové | 38-90 |
šunka | 960-1400 |
játrová paštika | 738 |
špekáčky | 1190 |
Tuky: | |
olej | 1 |
majonéza | 390-481 |
ořechy | 2-60 |
čokoláda | 80 |
Zdroj : prof. Dr. Elmadfa, Die grose Nahrwert Kalorien tabelle