Sezónní jídelníčky – červen

Jídelníčky

Salát s avokádem a mozzarellouJídelníček je energeticky navržen pro ženu střední postavy s nijak zásadní pohybovou aktivitou. Pro muže nebo při vyšší fyzické zátěži  stačí zvětšit porce pečiva k snídani a mírně zvýšit velikost přílohy k obědu. Porce masa k obědu může být o 50 – 100 g vyšší.

Snídaně:

Žitný chléb s kozí lučinou a šunkou, karotka

Suroviny:

  • 50 g žitného chleba, ideálně kváskového
  • 15 g kozí lučiny (nebo lučiny linie)
  • 50 g krůtí šunky
  • 3 karotky

Postup:

Chléb namažte lučinou a obložte šunkou. Relativně větší množství šunky je součástí snídaně kvůli tomu, aby měla více bílkovin a lépe vám udržela vyrovnanou glykemickou křivku.

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1147
Bílkoviny(g)  16
Tuky(g)  3.8
Sacharidy(g)  42

 

 

Svačina:

Čerstvé meruňky s ricottovou pěnou

Suroviny:

  • 50 g meruněk
  • 90 g ricotty
  • 40 g bílého jogurtu (třeba Hollandia)
  • 10 g smetany ke šlehání
  • 3 g sypkého sladidla Stevia (=1/2 lžičky)
  • 5 g sušených brusinek

 

Postup:

Smíchejte ricottu s jogurtem a sladidlem. Ušlehejte šlehačku a opatrně ji vmíchejte do ricottové směsi. Do nádobky dejte dolů rozčtvrcené meruňky a brusinky, nahoru ricottovou pěnu. Dejte aspoň na půl hodiny do lednice vychladit.

Poznámka:

Ricottovou pěnu je lepší připravit ve větším množství, hlavně kvůli vyšlehání šlehačky. Balení šlehačky ušlehejte, a na vaší porci si odeberte 10 g, které smícháte s ricottou. Ostatním změňte poměr ricota: šlehačka ve prospěch tučnější šlehačky, můžete pro ně také použít použít klasický cukr a více ovoce.

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  994
Bílkoviny(g)  7.5
Tuky(g)  13
Sacharidy(g)  16.7

 

Oběd:

Mandlové kuřecí kousky s kukuřicí a dvoubarevnou rýží

+ dezert : plátek vodního melounu (cca 200 g)

 

Suroviny:

  • 100 g kuřecích prsou
  • ¼ vejce
  • 5 g olivového oleje (= 1 lžička)
  • 30 g sterilované kukuřice
  • 80 g vařené rýže ieálně směs basmati a indiánské (= 30 g v suchém stavu)
  • 5 g mandlových lupínků (1 vrchovatá lžička)
  • 2 g solamylu (= ½ lžičky)
  • sůl, pepř, petrželová nať

 

Postup:

Rozmíchejte vejce se solamylem na těstíčko. Maso nakrájejte na nudličky a obalte je v těstíčku. Opečte je zprudka na pánvi s rozehřátým olejem. Uvařte rýži a pak ji smíchejte se zcezenou kukuřicí. Rýži posypte nasekanou petrželkou. Maso posypte mandlovými lupínky.

Poznámka:

Toto jídlo se vaří lépe ve větším množství, tedy na 4 porce 400 g masa, 1 vejce atd. Rýži uvařte pro všechny a sami si pak odeberte 80 g až v uvařeném stavu. Rýže je na vaší porci méně, protože ji dále ještě ,,nastavíte” kukuřicí, která má sacharidů relativně dost.

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1620
Bílkoviny(g)  30.1
Tuky(g)  9.3
Sacharidy(g)  59

 

Svačina:

  • 500 ml polotučného kefíru

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  875
Bílkoviny(g)  15
Tuky(g)  7.5
Sacharidy(g)  20

 

Večeře:

Salát s mozzarellou, rajčaty, avokádem a olivami

Suroviny:

  • 80 g římského salátu (nebo little gem)
  • 100 g rajčat
  • 50 g (=1/4) avokáda
  • 10 g černých oliv kalamata
  • 70 g buvolí mozzarelly (nebo klasické)
  • 10 ml citronové šťávy (= 2 lžičky)
  • 5 ml olivového oleje (= 1 lžička)
  • sůl, čerstvě mletý pepř (výborný je třeba maldonský)

 

Postup:

Salát omyjte a dobře osušte (nejlépe v odstředivce na salát). Salát natrhejte na sousta do misky. Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtiny, případně osminy. Mozzarellu nakrájejte na kousky, stejně tak oloupané avokádo. Lehce promíchejte.

Smíchejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a tuto zálivku promíchejte s připravenými ingrediencemi.

Navrch pohoďte olivy. Na závěr můžete ještě lehce strouhnout pepř.

(na fotce je ještě pár polosušených rajčat, chuti pomůžou, ale nejsou nutná)

 

 

Nutriční hodnoty 1 porce
Energie(kJ)  1334
Bílkoviny(g)  15.2
Tuky(g)  26.4
Sacharidy(g)  6.6

 

Celkem za den:

 

Nutriční hodnoty
Energie(kJ)  5771
Bílkoviny(g)  83.7
Tuky(g)  60
Sacharidy(g)  136.3

 

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Noví kolegové v poradně – Michal

Ing. Michal Kuna Je k dispozici klientům, kteří nemůžou dojíždět do poradny osobně, ale zároveň chtějí dosáhnout co nejefektivněji svých výsledků. Ideálně těm, kteří jsou odhodláni podpořit změnu jídelníčku také cvičením. Nejvíc bude vyhovovat precizním mužům, kteří se nebojí technických forem komunikace. Tím ale není řečeno, že se do jeho programu nemůžou zapojit ženy jakéhokoli […]

Noví kolegové v poradně – Kamila

Specialistka na hubnutí a zdravý životní styl hlavně u žen ve věku kolem menopauzy Ing. Kamila Toušková, DiS. Kamila je vystudovanou nutriční terapeutkou. Své tříleté studium v oboru nutriční terapeut ukončila sepsáním absolventské práce na téma Výživa a zdravý životní styl žen v menopauze. Je také zkušenou instruktorkou pilates. Pomáhá svým cvičencům od bolestí pohybového […]

Jak se vyznat v sýrech ? 3.díl – Eidam, Gouda, Čedar a Ementál

Mezi lidmi stále panuje dlouho zakořeněný mýtus, že je sýr Eidam se 30 % tuku v sušině ,,dietní“ potravinou. Ne že by to bylo úplně špatně, ale platí to jen relativně. Když budeme srovnávat Eidam 30 % s jeho tučnější variantou, tedy 45 % tuku v sušině, bude ,,třicítka“ lepší volba. Ale pořád platí, že […]

Videokurz Jak si sestavit a uvařit jídelníček při hubnutí – předprodej

Chcete si umět sami plánovat redukční jídelníček, který je nutričně vyvážený a přitom není stereotypní? Víte kolik a jakého jídla byste měli při hubnutí za den zkonzumovat, abyste neměli hlad a zbytečné chutě? Chtěli byste se vyhnout častým chybám při snižování váhy? Chcete hubnout z tukových zásob a zachovat si aktivní tělesnou hmotu? A přitom […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook