Ráda bych si ověřila, jak se energeticky počítá vylisovaná šťáva z čerstvého ovoce, zda se dá říci, že 100g jablka = 260 kJ a 100g čisté šťávy z jablka = rovněž 260 kJ? (totéž u mrkve, pomeranče apod).
Spočítat energetickou hodnotu fresh džusů je poměrně složité, protože v „materiálu, který zbyde po vylisování šťávy, je mnoho vlákniny, ale i dalších částí ovoce. Jedna z restaurací , která tyto džusy denně čerstvě lisuje si nechala udělat rozbory ve Výzkumném ústavu potravinářském a vyšlo to takto:
Fresh jablko | 220 kJ/100ml | 10,9 g sacharidů | 0,9 g tuků |
Fresh pomeranč | 186 kJ/100 ml | 9 g sacharidů | 0,6 tuků |
Fresh mrkev | 153 kJ/100 ml | 7 g sacharidů | 0,5 g tuků |
Přitom na 0,25 l jablečného je potřeba 700 g jablek, na stejné množství pomerančového je zapotřebí 580 g pomerančů, mrkve 600 g. Z toho je vidět, že kdybychom energii těchto typů džusů počítali z energetické hodnoty ovoce, vyšlo by vysoké číslo – a hlavně by to bylo špatně.