Jak se vyznat v sýrech – 7.díl – Olomoucké tvarůžky a Romadur

Potraviny v testu

Olomoucké tvarůžky, neboli syrečky se pyšní titulem ,,ideální sýr při hubnutí“. Faktem je, že tato původem česká potravina má nejnižší množství tuku ze všech sýrů. Zároveň exceluje v bílkovinách. Ty tvoří neskutečných 88 % z energetické hodnoty tvarůžků.

Když si odmyslíme jejich specifickou aromatičnost, která je pro někoho problematická, byly by při hubnutí dobrou volbou. Potravina s enormě vysokým obsahem bílkovin (28 g/100 g), nízkým podílem tuku (0,4 – 0,6 g/100 g) a tím pádem velmi nízkou energetickou hodnotou (541 kJ/100 g). vypadá až skoro neuvěřitelně.

Ale jak už to tak bývá, háček se najde. Tím je vysoký obsah soli. Pokud sníme 100 g syrečků, máme už skoro vyčerpaný celodenní limit pro sůl (6 g/den).

 

 

 

Srovnání nutričních hodnot jednotlivých sýrů na 100 g

Název Energie (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g) Sůl (g)
Olomoucké tvarůžky původní 541 28 0,5 2,6 4,5
Tvargle s kmínem 596 33,2 0,6 0,6 4,4
Syreček (Madeta) 585 32 0,1 1,3 2,8
Minitvarůžky s ušlechtilou plísní (Lidl) 513 29 0,5 0,1 2,5
Cheese snack (Milbona Lidl) 529 30 0,5 0,1 2,7
Jihočeský Romadur (Madeta) 1140 22 20 1,5 2,5
Limburger (Lidl) 1103 23 19 0,5 2,3

 

Jak řešit problém soli ?

1. Vhodným zakomponováním do jídelníčku

Pokud si dáte Olomocké tvarůžky jen občas a třeba se zeleninovým salátem a v daný den zkusíte ostatní zdroje soli utlumit, nic se nestane.

2. Výběrem alternativy

Tabulka vám dává na výběr. Využijte tedy sýry se stejně nízkým obsahem tuku, ale skoro o polovinu nižším množstvím soli.

3. Využitím receptů, které obsah soli v pokrmu ,,naředí“

Zkuste třeba naprosto jednoduchý a rychlý recept na pomazánku . Můžete si ji dát k večeři třeba s knackebrotem, případně přidat ještě další čerstvou zeleninu.

 

Recept

Suroviny na 1 porci

50 g Olomouckých tvarůžků

100 g polotučného tvarohu

100 g oranžové nebo červené papriky

1 vrchovatá kávová lžička majonézy

1 vrchovatá kávová lžička hořčice

pažitka

pepř

 

Postup

Na dno misky dejte lžičku hořčice a majonézy. Promíchejte.

Přidejte tvaroh a znovu promíchejte.

Nakrájejte na velmi drobno Olomoucké tvarůžky a papriku.

Nakrájejte pažitku.

Přidejte k ochucenému tvarohu a pečlivě promíchejte.

Můžete přidat čerstvě mletý pepř, ale rozhodně nedosolujte.

Nutriční hodnoty pomazánky

Energie (kJ) 991

Bílkoviny (g) 28

Tuky (g) 7

Sacharidy (g) 13

 

 

Dočetli jste sedmý díl seriálu Jak se vyznat v sýrech ?

Příště vás čeká díl věnovaný sýru Cottage a tvarohu.

O čem je celý seriál Jak se vyznat v sýrech ?

Sýry jednoznačně patří do zdravého jídelníčku kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek, hlavně vápníku. Při hubnutí se hodí také jejich dobrá sytivá schopnost. Hodně lidí ale tápe ve výběru hlavně s ohledem na množství tuku.

Jak si tedy vybírat v jednotlivých kategoriích sýrů ? Které jsou při hubnutí vhodnější a proč ? Kdy se vyplatí jít s tukem co nejníž a kdy už je to na úkor chuti nebo nutričních kvalit ? Dozvíte se v seriálu, který právě teď začíná a v němž rozebereme všechny kategorie sýrů dostupné na českém trhu. Probereme vždy varianty z mléka kravského, kozího, ovčího a případně také veganské verze, které sýry chuťově napodobují.

Obsah seriálu:

Srpen 2024 – Mozzarella a Burrata

Září 2024 – Feta, Balkán a Halloumi

Říjen 2024 – Eidam, Gouda, Ementál, Čedar a Eatlean

Listopad 2024 – Brie, Camembert a Hermelín

Prosinec 2024 – Niva, Gorgonzola, Roquefort a další sýry s modrou plísní

Leden 2025 – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino

Únor 2025 – Olomoucké tvarůžky a Romadur

Březen 2025 – Cottage a tvaroh

Duben 2025 – Ricotta a Mascarpone

Květen 2025 – Lučina, Žervé, Philadelphia a tavené sýry

Červen 2025 – Bryndza a Oštiepok

Červenec 2025 – Blaťácké zlato, Manchego, Brillat Savarin, Comte, Panýr a další

Srpen 2025 – Shrnutí seriálu a sýrová ,,NEJ“

 

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Nový Kurz: Metodika práce s klienty s nadváhou nebo obezitou

Chcete si prohloubit své znalosti výživy a otevřít si nutriční poradnu? Zajímá vás komplexní řešení problému nadváhy, případně přidružených onemocnění? Vaše odpověď zní ANO? Pak právě pro vás nově otevíráme Intenzivní 6 týdenní Kurz METODIKA PRÁCE S KLIENTY S NADVÁHOU NEBO OBEZITOU Pro koho je kurz určen: Nutričním terapeutům, výživovým poradcům, lékařům a komukoli se vzděláním ve výživě. […]

Jak se vyznat v sýrech – 7.díl – Olomoucké tvarůžky a Romadur

Olomoucké tvarůžky, neboli syrečky se pyšní titulem ,,ideální sýr při hubnutí“. Faktem je, že tato původem česká potravina má nejnižší množství tuku ze všech sýrů. Zároveň exceluje v bílkovinách. Ty tvoří neskutečných 88 % z energetické hodnoty tvarůžků. Když si odmyslíme jejich specifickou aromatičnost, která je pro někoho problematická, byly by při hubnutí dobrou volbou. […]

Jak se vyznat v sýrech ? 6.díl – Parmezán, Gran Moravia a Pecorino

Parmezán patří mezi sýry s nejvyšším množstvím bílkovin a vápníku na 100 g. Je to dáno jeho vysokým obsahem sušiny. Protože se však při jeho výrobě nepoužívá jen tučné mléko, má obsah tuku jen o malinko vyšší než Eidam se 45 % tuku v sušině. Možná by vás to nenapadlo, ale Parmezán a sýry z […]

Jak skoncovat s přejídáním – velký manuál

Přejídání se stalo nejhledanějším výrazem na webu rozumnehubnuti.cz v průběhu prosince 2024. A drželo se v první desítce po celý minulý rok. Bylo by tedy dobré shrnout, co nás k němu vede, proč k přejídání inklinujeme a jak se s ním vypořádat. Možná vás zrovna teď po vánocích trápí otázka, jak je možné, že máte […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook