Jak skoncovat s přejídáním - Velký manuál

Jak skoncovat s přejídáním – velký manuál

Aktuality

Přejídání se stalo nejhledanějším výrazem na webu rozumnehubnuti.cz v průběhu prosince 2024. A drželo se v první desítce po celý minulý rok.

Bylo by tedy dobré shrnout, co nás k němu vede, proč k přejídání inklinujeme a jak se s ním vypořádat. Možná vás zrovna teď po vánocích trápí otázka, jak je možné, že máte mnohem větší hlad a chutě a proč vám nestačí jídlo, které vám stačilo dřív ?

Může za to posun ve střevním mikrobiomu. Kvalita střevního mikrobiomu (správně mikrobioty) totiž ovlivňuje náš výběr stravy, to, na co má člověk neodolatelnou chuť (craving). Velkou roli v tom hraje hormon serotonin, jehož produkce se z 90 % odehrává ve střevech. Při poškození mikrobiomu se snižuje se hladina leptinu, což je hormon, který nás udržuje štíhlejší, klesají hladiny hormonů, jako je cholecystokinin a dalších hormonů snižujících pocity hladu.

Lidé se sklonem k přejídání a obezitě mají mikrobiom druhově málo pestrý, což vede mimo jiné k tomu, že pro ně může být problém s přejídáním skoncovat. 

A právě sladkosti, jako jsou vánoční cukroví, vánočky, dorty, potraviny nebo pokrmy bohaté na mouku a cukr zároveň zkrátka energeticky denzní, narušují mikrobiom nejvíc. A stačí jen několik málo dní. 

Co se vlastně v těle děje, když se přejíte ?

Jak může střevní mikrobiom pomáhat hubnutí ?

Rychlé řešení

Neříkejte si, co jíst nesmíte, ale jídelníček si doslova ,,nacpěte“ zeleninou. Polévky, zelenina dušená, vařená, pečená, grilovaná. Čím více různých druhů, tím lépe pro pestrost vaší mikrobioty. V počátku snězte zeleniny klidně kilo za den. Ideálně ve víc denních porcích, ne najednou 🙂 

K zelenině doplňte sytivé bílkoviny

V zimě je to horší

Jednou z příčin zimního přejídání je kratší doba denního svitu a s tím spojená – stejně jako v případě narušeného mikrobiomu – nižší hladina serotoninu. Serotonin působí jako neurotransmiter (přenašeč nervových vzruchů) a jeho nižší hladiny jsou spojeny kromě přejídání i s problémy se spánkem a zhoršením nálady. Špatnou náladu se snažíme „zajíst“ potravinami bohatými na sacharidy, které na chvíli hladinu serotoninu zvednou, ovšem z následného přibírání se naše nálada může zhoršovat, dostáváme se tak snadno do bludného kruhu.

 

Jak se můžeme bránit ? 

  • Jíst 5 x denně, abychom během dne nepocítili hypoglykemii (pokles hladiny krevního cukru)
  • Snažit se o příjem živin komplexně – abychom v každém jídle měli potravinu bohatou na sacharidy s nízkým glykemickým indexem i bílkoviny, doplněné o zeleninu nebo ovoce, tedy vlákninu
  • Akcentovat potraviny bohaté na omega-3 kyseliny (tučnější ryby, řepkový olej, lněné semínko) pro jejich antidepresivní efekt
  • Zařadit do jídelníčku každý den mléko nebo mléčné výrobky (jogurty, sýry) jako výborný zdroj tryptofanu, který se v organismu přemění na potřebný serotonin – Recept na pokrm se zvýšeným obsahem tryptofanu najdete na konci článku
  • Vybírat častěji další bohaté zdroje tryptofanu : kuřecí a krůtí maso, vejce, krevety a další plody moře,ovesné vločky, sójové výrobky, mandle, lískové oříšky, jablka, banány 
  • Pravidelně cvičit hlavně silově (pozitivní vliv na psychiku)
  • Snažit se co nejvíce pobývat venku za denního světla nebo alespoň být v místnosti, kde jsou okna (tím lze též podpořit produkci serotoninu)
  • Nesnažit se příliš pracovat v noci a krátit délku spánku (po probdělých nebo poloprobdělých nocích trpí většina lidí větší chutí k jídlu a více inklinují ke sladkostem

Abyste nemuseli opakovaně řešit problém s přejídáním

Je potřeba, abyste se vyvarovali příliš striktních dietních režimů. Řada studií prokázala souvislost rostoucích frekvencí chutí na konkrétní potraviny nebo pochutiny s opakovanými přísnými dietami.  Na druhé straně dlouhodobější režim, při němž sice vytváříte energetický deficit, ale zároveň organismu dodáváte všechny potřebné živiny, postupně otupuje chutě na potraviny, kterými se člověk snadno přejídá.

Abyste toho dosáhli, je zapotřebí pokud možno více spát, umět zvládat stres a nikdy se nenechat totálně vyhladovět.

Pomáhá také, když zpomalíte proces jídla a jídlo si uvědomujete – mindful eating. Tedy když jídlu věnujete plnou pozornost.

Velký pozor dávejte na alkohol, který odstraňuje zábrany a stimuluje chuť k jídlu.

Snažte se odlišit, jestli jíte z hladu a kdy pociťujete nudu nebo úzkost.

Jídlo se snažte plánovat dopředu.

Co mám dělat, když se zapomínám najíst a pak mám velký hlad ?

Pokud se naučíte udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, budete mít situaci jednodušší. Rozhodně nevynechávejte z jídelníčku veškeré sacharidy. A když se občas něco nepovede, přeneste se přes to. Užít si občas svoji oblíbenou potravinu nebo pochutinu vaše hubnutí nezničí.

Existují studie, které dokládají, že ti, kteří umí být v jídelníčku flexibilní, zhubnou dlohodobě více než ti, kteří jsou naprosto striktní. V praxi to znamená, že většina lidí si může v průběhu zdravě nastaveného jídelníčku dopřát občas kousek čokolády nebo dezert, případně cokoli jiného. Pokud jde váha dolů tempem 0,5 – 1 kg týdně, není se čeho obávat.

Přečtěte si také

Co mám dělat, když mívám často hlad ?

Co mám dělat, když mám hlad brzy po jídle ?

Co mám dělat, když trpím záchvatovitým přejídáním ?

Co mám dělat, když nehubnu kvůli stresu ?

Co mám dělat, když se při pohledu na jídlo neudržím ?

Co mám dělat, když mi v úspěchu brání pochybnosti o sobě ?

 

Recept na pokrm se zvýšeným obsahem tryptofanu (v organismu se přemění na potřebný serotonin)

Krůtí maso na zázvoru s rýží natural

Suroviny na 4 porce

400 g krůtího masa

1 lžíce javorového sirupu (má nižší GI než cukr)

¼ velkého nebo ½ menšího zelí

2 papriky

1 stonek citronové trávy (možno vynechat)

3- 4 cm čerstvého zázvoru

3 lžíce sojové omáčky Kikkoman

1 lžíce limetové šťávy

Koriandr nebo thajská bazalka

Postup

Krůtí prsa nakrájejte na tenké plátky a dejte na chvíli do Kikkomanu, přidejte limetovou šťávu a promíchejte.

Nakrájejte si červenou papriku na proužky a stejně tak bílé zelí.

Citrónovou trávu a oloupaný zázvor nasekejte nadrobno.

Na velké pánvi wok osmahněte zázvor a citronovou trávu na 1 lžíci oleje , přidejte maso, pak zelí a papriku (zelenina nesmí být moc měkká), vlijte javorový sirup, přisypte bylinky a čerstvě mletý pepř.

Pokud seženete thajskou bazalku, přidejte před dokončením, pokud ne, přidejte čerstvý nasekaný koriandr (nebudou-li žádné čerstvé bylinky k dispozici, nic se nestane).

Smíchejte s uvařenou rýží natural

1 porce = 730 kJ (bez rýže), na každých 100 g uvařené rýže připočítejte 470 kJ

Každá porce (se 100 g vařené rýže) obsahuje 320 mg tryptofanu (doporučená denní dávka je 320 mg pro ženy, 360 mg pro muže).

Facebook

Články, testy a recepty

Jak skoncovat s přejídáním – velký manuál

Přejídání se stalo nejhledanějším výrazem na webu rozumnehubnuti.cz v průběhu prosince 2024. A drželo se v první desítce po celý minulý rok. Bylo by tedy dobré shrnout, co nás k němu vede, proč k přejídání inklinujeme a jak se s ním vypořádat. Možná vás zrovna teď po vánocích trápí otázka, jak je možné, že máte […]

Jak se vyznat v sýrech ? 5.díl – sýry s modrou plísní

Skupina modrých sýrů je o něco přehlednější než skupiny předchozí a tak velké rozdíly v nutričních hodnotách mezi nimi nenajdeme. Ale i tak je zajímavé se podívat, jestli lze mezi nimi vybrat nějaké vhodné nebo aspoň přijatelné druhy. A na jaké hodnoty se přitom zaměřit. Obecně při hubnutí platí, že si z modrého sýra těžko […]

Chráněno: Materiály k videokurzu

Stručný obsah příspěvku zde není uveden, protože je tento příspěvek chráněn heslem. […]

Videokurz Jak si sestavit a uvařit jídelníček při hubnutí

Chcete si umět sami plánovat redukční jídelníček, který je nutričně vyvážený a přitom není stereotypní? Víte kolik a jakého jídla byste měli při hubnutí za den zkonzumovat, abyste neměli hlad a zbytečné chutě? Chtěli byste se vyhnout častým chybám při snižování váhy? Chcete hubnout z tukových zásob a zachovat si aktivní tělesnou hmotu? A přitom […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook