Zvenku zrovna krásou neoplývají, ale byla by chyba nechat se odradit a nezkusit je. Topinambury, neboli jeruzalémské artyčoky vám můžou být při hubnutí k užitku z důvodů chuťových i nutričních.
Proč jsou topinambury nutričně tak ceněné ?
Největší výhodou je obsah prebiotické vlákniny inulinu. Ta ,,krmí“ ve střevě přátelsky působící bakterie, což posiluje zdravé zažívání, imunitu a zlepšuje výsledky hubnutí. Může také pomáhat ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Mají nízký glykemický index, což je výhodou nejen při hubnutí, ale také při diabetu.
Narozdíl od brambor s nimi můžete pracovat i nasyrovo, tedy přidat je do salátu. Výborné jsou v krémových zeleninových polévkách. Pokud je smícháte s bramborami v bramborové kaši (1/3 topinambury + 2/3 brambory), zvýšíte v kaši obsah vlákniny a snížíte její glykemický index.
Nutriční hodnoty topinambur na 100 g (USDA)
Energie (kJ) | 304 |
Bílkoviny (g) | 2 |
Tuky (g) | 0,01 |
Sacharidy (g) | 17,4 |
Vláknina (g) | 1,6 |
Draslík (mg) | 429 |
Pozor
Pokud trpíte nadýmáním, zkuste je nejdřív v menším množství.
Nejrychlejší recept na topinambury
Topinambury oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Lehce osolte, opepřete a přidejte lžičku oleje. Promíchejte a dejte do horkovzdušné fritézy na 180 C na 10 minut.
Pokud nemáte horkovzdušnou fritézu, upečte v troubě.