Ne, není to lepší. Sušené ovoce je sice zdrojem značného množství vlákniny, ale na druhou stranu má relativně vysokou energetickou hodnotu (1000 – 1500 kJ/100 g) a vysoký obsah přírodně se vyskytujícího cukru. Sušené ovoce prakticky neobsahuje vodu, proto jde o potravinu s vysokou energetickou denzitou. 100 g sušeného ovoce má 3,5 x vyšší energetickou hodnotu než ovoce čerstvé. Některé druhy jsou navíc ještě proslazované (ananas, brusinky, mango).
Pokud si dáváte cukroví, uvědomíte si snadněji, že je kalorické a že to s ním nemůžete přehánět. Sušené ovoce je ale zákeřné v tom, že v něm leckdo vidí ,,zdravou alternativu“ a může mít tendence sníst víc, než je při hubnutí zdrávo.
Dejte si tedy raději malé množství cukroví, které si v klidu vychutnáte a doopravdy užijete. A ovoce zařadťe v původní podobě, tedy čerstvé.
Čtěte také:
5 ovocných mýtů, které snad nikdy neumřou