Každý si uvědomuje, že klasická majonéza patří mezi energeticky bohaté potraviny. Málokdo už ví, jak moc kilojoulů a tuků obsahuje a že se svými 2800 kJ a 73 g tuku téměř vyrovná máslu. Logickou úvahou je tedy zkusit ji nahradit majonézou light. Je pravda, že pokud použijete stejné množství light majonézy, ušetříte 1700 kJ a 36 g tuku. Možnost to tedy určitě je. Z druhé strany je dobré vědět, že kupujete majonézu ,,říznutou“ vodou a škrobem. Což podle mého názoru nestojí za to. Doporučovala bych raději smíchat klasickou majonézu a obyčejný bílý jogurt. Vzájemný poměr těchto dvou surovin si můžete vyzkoušet sami. Nebo se podívejte na návrh poměru, který je uvedený v otázce Jak si připravit odlehčený bramborový salát ?
Kdybyste použili jen samotný jogurt, nebude to chuťově úplně ono. Samozřejmě, pokud se bavíme o bramborovém salátu. U salátů zeleninových jogurt rozhodně stačí.