Během svátečních dní se snažte více odpočívat, spát a raději nevynechávat svačiny. To je první předpoklad k tomu, abyste neměli tendence k přejídání. Měli byste stále jíst co nejvíce vhodných potravin: zelenina, ovoce, ovesné vločky, jogurty, kefíry. Váš mikrobiom bude totiž nepřerušeně pracovat ve váš prospěch a ovlivňovat vaše chutě. Uvidíte sami, že těch ne zcela vhodných potravin sníte následně méně, než jste snědli jindy.
Když už se chcete přejíst, přejezte se bílkovinami. Bílkoviny mnohem snadněji navodí pocit sytosti a podporují termogenezi (tvorba energie formou tepla).
Takže raději větší kuřecí řízek a menší porci bramborového salátu. Větší porci sváteční pečené krůty, menší porci nádivky. K tomu snězte porci čerstvé zeleniny nebo aspoň nakládané okurky. Velký pozor dávejte na tuky, zejména nasycené mastné kyseliny, které se nejsnadněji ukládají do tukových zásob v těle. Pokud tedy máte chuť na tučné, dejte přednost lososu či jakékoli jiné tučné mořské rybě před uzeninami. Tučné sýry jsou výborným zdrojem vápníku, ale jejich množství hlídejte zrovna tak.
Snažte se pít méně alkoholu. Alkohol, kromě toho, že zvyšuje chuť k jídlu, se také snadno ukládá do tukových zásob.