Uzeniny patří mezi nejméně vhodné potraviny nejen při hubnutí, ale i ze zdravotních důvodů. Ve srovnání s masem mívají méně bílkovin, bývají tučnější a slané. Patří do skupiny vysoce zpracovaných potravin, jejichž vyšší konzumace je obecně jedním z důvodů nárůstu počtu obézních a lidí s diabetem a srdečně – cévními chorobami.
Energetická hodnota uzenin je – s výjimkou šunky – většinou hodně vysoká. Pohybuje se mezi 1 000 – 1900 kJ/100 g.
Pokud se tedy rozhodnete při hubnutí uzeniny typu párky, klobásy a měkké salámy vynechat úplně, bude to nejlepší. Šunky můžete sníst něco kolem 200 – 300 g za týden, více raději ne, abyste se vešli do limitu 6 g soli za den. Pokud dostanete chuť na salám, kupte si raději co nejkvalitnější, který lze nakrájet na velmi tenko nebo se už takto nakrájený prodává. Bývá chuťově intenzivní, takže zjistíte, že si vystačíte s méně než 10 gramy na porci.
Čtěte také: