Při hubnutí jsou nejvýhodnější přílohy s nižším glykemickým indexem a vyšším obsahem vlákniny. Naštěstí právě ty bývají neokoukané a chuťově zajímavější.
Pokud vás moc nebaví brambory, zkuste sladké brambory, neboli batáty. Výborně chutnají pečené s mletým chilli nebo s česnekem.
Recept Pečené batáty s chilli a tuňákem
Místo klasických těstovin můžete zkusit celozrnné nebo luštěninové. Chuťovou obměnou můžou být rýžové nudle, které sice vlákninou zrovna neoplývají, ale pro rychlou asijskou kuchyni jsou neopominutelné. Když je zkombinujete s dávkou zeleniny a kuřetem nebo krevetami, budete mít zase několik variant obědů s nižší energetickou hodnotu, ale větším objemem na talíři.
Chuťově zajímavé jsou pohankové soba nudle.
Recept Pohankové soba nudle s lososem
Místo klasické rýže volte basmati nebo natural, případně rýži červenou nebo černou.
Místo kuskusu si připravte raději bulgur. Kromě toho se nebojte vyzkoušet pohanku, ječné kroupy, quinou, případně vařená celá zrna ovsa nebo pšenice. Některé přílohy můžete míchat dohromady. Například samotná quinoa pro někoho není úplně schůdná, ale v kombinaci s bulgurem už ano.
Zajímavé chuti dosáhnete smícháním příloh s uvařenými nebo konzervovanými luštěninami. Například rýži můžete smíchat s uvařenými nebo konzervovanými fazolemi nebo cizrnou.
Můžete také zkusit předvařenou směs obilovin a luštěnin, kterou stačí dát na 90 sekund do mikrovlnky. Prodává Lidl a Tesco.