Čokoláda může být součástí jídelníčku při hubnutí, pokud se budete držet dvou základních pravidel. Prvním z nich je výběr čokolády, druhým je množství.
Snažte se najít takovou čokoládu, která bude mít 70 % kakaa nebo více. Zároveň by vám ale měla chutnat, takže se nemusíte nutit do co nejvyššího procenta. Faktem je že, kakao dodává antioxidanty ze skupiny flavonoidů, flavanolů a katechinů, které tlumí zánětlivé procesy v těle. Čokoláda s vyšším procentem kakaa může lehce zlepšit náladu a snížit vnímání pocitu hladu v následujícím jídle.
Přesto musíte počítat s tím, že je čokoláda vysoce kalorickou potravinou a že obsahuje nezanedbatelné množství tuku. Při hubnutí byste měli jíst 10, maximálně 20 gramů čokolády za den.
10 gramů čokolády se 70 % kakaa obsahuje 235 kJ, 4 g tuku a 2,9 g cukru
10 g mléčné čokolády má 225 kJ, 3 g tuku, ale 5,5 g cukru