Čerstvé ryby jsou v jídelníčku při hubnutí neocenitelné pro svoje nutriční hodnoty a rychlost přípravy. Výhodou ryb je také dobře stravitelné maso. Tato vlastnost je ale také zároveň nevýhodou. Ryby je zapotřebí zpracovat co nejrychleji a tepelně je upravovat jen krátce. Většina ryb, jako jsou čerstvá treska nebo losos by měly takvané lístkovat.
Pro účely hubnutí je nejlepší připravovat rybí filety na nepřilnavé pánvi se lžičkou oleje. Rybí filet lehce osolte, pokud má kůži, ponechte. Rozehřejte pánev a filet položte nejdříve kůží dolů. Po osmahnutí filet otočte a opékejte kůží nahoru. V této fázi můžete přidat kousek česneku, bylinek, malinko másla, citronovou šťávu a rybu přelévat. Snažte se filet ,,nepřetáhnout“.
Pokud připravujete steak z čerstvého tuňáka, osmahněte po obou stranách jen tak půl minuty (podle výšky steaku). Maso by mělo uprostřed zůstat růžové.
Více na apetitonline
Vhodným a bezpracným způsobem přípravy ryb je také pečení v troubě. Například filety z lososa můžete vložit do zapékací misky kůží dolů. Lehce osolit a při vysoké teplotě péci jen asi 15 minut.
Pro účely hubnutí je naprosto skvělé také pošírování ryb nebo příprava na páře. K nim to pak ale chce do kontrastu nějakou křupavou zeleninu a lehkou bylinkovou omáčku.
.