Mrkev může v jídelníčku hrát celkem významou roli. Je celoročně dostupná a poměrně levná. Z nutričního hlediska vyniká na beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamin A a antioxidanty karotenoidy účinně snižují rizika mnohých chronických onemocnění. Některé studie prokazují, že strava bohatá na karotenoidy souvisí s nižším rizikem některých hormonálně vázaných nádorových onemocnění, jako jsou rakovina prsu a prostaty.
Při hubnutí oceníte mírně sladkou chuť mrkve, což vám může pomoci překonat chvilkové nutkání dát si nějakou sladkost bez nutričních benefitů. Pomůže také přítomnost vlákniny v množství 2,8g /100g.
Tip
Rychlou svačinu získáte nakrájením mrkví na tyčky. Protože k zelenině vždy patří nějaká potravina bohatá na bílkoviny, umíchejte si tvarohový dip s bylinkami a mrkve do něj namáčejte. Můžete také použít už hotový výrobek s názvem Svačinka od Polabských mlékáren.
Mrkev můžete nastrouhat společně s jablkem, přídat citron a pokud budete chtít, dosladit erythritolem.
Mrkev lze samozřejmě vařit, péci, dusit společně s masem, její chuť vynikne také glazováním.
Z mrkve můžete připravit krémovou polévku se zázvorem a kokosovým mlékem stejně, jako když vaříte polévku dýňovou.
Když vaříte bramborovou kaši, uvařte společně s brambory část mrkve a připravte bramborovo – mrkvové pyré. O trochu tím snížíte energetickou hodnotu bramborové kaše.