Ochucovadla, ke kterým patří kečup, různé studené omáčky a dresinky, které se prodávají už hotové v obchodech, se zdají být s hubnutím neslučitelné. Ale pravda je taková, že záleží na použitém množství. Pokud vám bude stačit jedna polévkové lžíce za den, nic se nestane. Možná vám naopak pomůže tento trik sníst některé nutričně bohaté potraviny, kterým byste se jinak vyhýbali. Příkladem může být třeba omeleta z vaječného bílku a zeleniny. Když na ni dáte dvě lžičky kečupu, možná z ní neuděláte gastronomický zázrak, ale v pohodě ji sníte a přitom se vejdete do energetického limitu. Totéž platí pro dresinky. Jíst stále dokola neochucenou zeleninu ? To nikdo dlouho nevydrží. Ale s trochou dresinku bez problémů.
Samozřejmě, když si uděláte domácí salátovou zálivku, bude vždycky chuťově lepší a obejdete se bez různých zbytečných přísad. Proto jsem v úvodu vynechala hořčici, která v rámci ochucovadel stojí trochu stranou. Z ní lze totiž připravit naprosto vynikající zálivku vinaigrette, která promění salátovou zeleninu v zážitek. Pro účely hubnutí by vám mělo stačit méně oleje než klasické recepty uvádí. Smíchejte hořčici, vinný ocet, sůl, pepř, špetku cukru a olej (1-2 lžičky na porci).
Recepty na salátové zálivky v přepočtech vhodných pro hubnutí najdete v mém e-booku 60 večeří pro zdravé hubnutí.