Hodně lidí si myslí, že je jejich největším problémem zvládání večerního jídla. Ale tomu, abyste se večer nepřejídali, je důležité zajistit kvalitní oběd (a nevynechat odpolední svačinu). Respektive oběd, který bude mít takovou skladbu živin, že vás zasytí na delší dobu. Problémem sladkých obědů bývá nevyváženost v množství sacharidů a bílkovin. Nadměrný přívod sacharidů, často ve formě cukru snadno ,,rozhází“ glykemickou křivku a způsobí po dvou až třech hodinách vznik silného hladu a nutkání k dalšímu jídlu a touze po dalších sacharidech.
Chcete-li si tedy bez tohoto nežádoucího efektu dopřát sladký oběd, musíte v něm zvýšit množství bílkovin.
Příklady:
- Krupicová kaše – i když ji uvaříte z mléka, množství bílkovin v něm není tak velké, aby vykompenzovalo nálož sacharidů z krupičky a cukru. Řešení – dejte si menší porci kaše než jste bývali zvyklí a doplňte proteinovým nápojem.
- Žemlovka – i když dáte hodně jablek a sladíte málo, je zdrojem sacharidů z pečiva, jablek a rozinek. Bílkovin má minimálně. Řešení – přidejte mezi jablka co nejvyšší tvarohovou vrstvu. Ještě lepší by byl tvaroh, který před pečením žemlovky promícháte s vanilkovým proteinovým práškem.
- Ovocné knedlíky – i když jsou z tvarohového těsta, ideální poměr živin nemají. Řešení – svojí porci posypte co největší vrstvou tvarohu na strouhání. Recept: Odlehčené meruňkové knedlíky