Konzervované fazole jsou při vaření velmi užitečné a při hubnutí můžou být pohodlným způsobem, jak dostat do jídelníčku více vlákniny a částečně také bílkoviny. Musíte ale počítat s tím, že mají poměrně vysokou energetickou hodnotu samy o sobě. Při hubnutí je dobře, když neobsahují přidaný cukr a jsou méně slané.
Porovnání různých typů konzervovaných fazolí a příklady některých konkrétních značek.
Nutriční hodnoty jsou uvedené na 100 g.
Nejvíce bílkovin najdete ve fazolích na páře. Jsou označené jako ,,vapeur“. To je nejlepší volba.
Fazole na páře (Bonduelle) – 486 kJ, 8,5 g bílkovin, 0,5 g soli
Velmi dobré hodnoty najdete například u těchto typů:
Fazole ve slaném nálevu (Giana) – 424 kJ, 6,7 bílkovin, 0,6 g soli
Fazole červené (Alnatura) – 409 kJ, 7 g bílkovin, 0,5 g soli
Pozor na takové, které obsahují více soli, jsou doslazené cukrem a mají méně bílkovin:
Fazole v rajčatové omáčce (Giana) 353 kJ, 3,8 g bílkovin, 1,4 g soli !
Fazole v tomatě (Heinz) 339 kJ 4,8 g bílkovin, 0,6 g soli