Někdy může být tak horko, že memáte chuť v poledne na žádné teplé jídlo, byť by bylo velmi lehké. Přesto ale potřebujete kvalitní bílkoviny, aby vás později nazaskočil hlad nebo chuť na sladké a také je dobré mít u oběda trochu zeleniny. Zároveň by měl oběd dodat sacharidy, protože odpoledne a večer už jim tolik prostoru dát nemůžete. Jak to vyřešit? Jednou z možností je salát Niçoise. Pokud jste ho ještě nezkoušeli, dejte si s ním chvilku práce, chuťově a nutričně opravdu stojí za to.
Suroviny na 1 porci
- 100 g raných brambor
- 100 g římského salátu nebo little gem
- 80 g zelených fazolek
- 80 g rajčat
- 1 vejce
- 10 g černých oliv
- 20 g cibule, ideálně červené
Zálivka
- 10 g cibule, ideálně šalotky
- 1 malá ančovička
- 1 lžička kaparů
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička hořčice
- tymián (nejlépe čerstvý)
- sůl
- pepř
Postup
Připravte si zálivku z citronové šťávy, oleje, soli, pepře, jemně nakrájené šalotky, kaparů, nasekané ančovičky, hořčice a lístků tymiánu.
Brambory uvařte, nechte zchladnout, nakrájejte a promíchejte s ¼ množství zálivky.
Nakrájejte vejce na čtvrtiny a rajčata na osminy. Fazolky a listy salátu nakrájejte na velikost sousta tak, aby se dobře jedly. Červenou cibuli nakrájejte na jemné kroužky.
Konzervovaného tuňáka slijte.
Na hlubší talíř rozložte listy salátu, fazolky, kroužky cibule, ochucené brambory, přidejte tuňáka, vejce a rajčata. Poházejte olivami a pokapejte zbylými ¾ množství zálivky.
Poznámka
Luxusnější verzi salátu připravíte s použitím čerstvého steaku z tuňáka. Ten stačí nechat půl hodiny při pokojové teplotě, potom osolit, lehce potřít olejem a na pánvi na sucho opéci z každé strany jen 30 sekund. Uvnitř by měl zůstat růžový.
Zakápnout citronem a olejem a nechat pár minut odpočinout. Pak nakrájet na plátky a položit na salát.
Nutriční hodnoty | 1 porce |
---|---|
Energie(kJ) | 1964 |
Bílkoviny(g) | 31 |
Tuky(g) | 24 |
Sacharidy(g) | 32 |