Pohankové nudle soba s lososem a edamame jsou přesně tím pokrmem, který vám i při hubnutí dodá pocit luxusu, aniž by vás suroviny stály moc peněz. Řeknete si, že je losos drahý. Ale všimněte si velikosti jeho porce – 90 gramů v tomto receptu úplně stačí. Můžete ho koupit, když bude zrovna v akci a třeba z něj udělat ještě dvě další porce, které zamrazíte na příště. Lososa jinou rybou nenahrazujte. Ale jinak v řeči ,,Babicově“ : edamame klidně zaměňte za zelené fazolky a pokud neseženete soba nudle, dejte místo nich celozrnné špagety. A do dvaceti minut máte uvařeno.
Suroviny na 1 porci
- 120 g pohankových nudlí soba (120 g v uvařeném stavu je cca 45 g v suchém stavu) – prodává například Lidl – ale můžete je nahradit celozrnnými špagetami
- 90 g čerstvého lososa nakrájeného na kostky 3x 3 cm
- 1/2 lžičky rostlinného oleje
- 1/2 lžičky sezamového oleje
- 40 g vyloupaných mražených edamame (= nezralé sójové boby – koupit lze tady) nebo 50 g zelených fazolek krátce spařených
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičku cukru
- 1 lžička kvalitní sójové omáčky
- 2 lžičky citronové šťávy
- sůl, pepř
- nať koriandru
Postup
Uvařte soba nudle tak, aby zůstaly al dente. Promíchejte je se sezamovým olejem. Rozpalte rostlinný olej a krátce opečte kousky lososa. Přidejte plátky česneku a krátce ho opečte (pozor, aby se nespálil). Potom nasypte edamame. Smíchejte citronovou šťávu s cukrem a sojovou omáčkou a nalijte na lososa a ostatní ingredience. Nechte krátce prohřát. Opepřete a pokud bude potřeba, i lehce dosolte. Promíchejte nudle s lososovou směsí a na talíři posypte koriandrem.
Nutriční hodnoty | 1 porce |
---|---|
Energie(kJ) | 1950 |
Bílkoviny(g) | 24 |
Tuky(g) | 18.7 |
Sacharidy(g) | 48.6 |