Je pravda, že chilli papričky obsahují látku nazvanou kapsaicin, u které byly prokázány schopnosti ,,zrychlovat“ metabolismus. Děje se tak zvýšením tvorby energie formou tepla po jídle (termogenní efekt). Pokud byste ale chtěli opravdu vidět výsledek, museli byste jíst chilli papriček pravidelně tak velké dávky, že by to váš žaludek nevydržel. Pokud doplníte pokrm chilli papričkami v tolerovatelné dávce, pomůže vám to spálit asi 40 kJ navíc. Jestliže byste jedli pokrm s chilli papričkou každý den, znamenalo by to asi o 0,5 kg nižší váhu za 6 let.
Z toho plyne, že ostatní strategie podporující spalování tuků jsou mnohonásobně účinnější. Osobně vidím přínos chilli papriček, mletého sušeného chilli a kvalitích omáček z nich vyrobených nejvíc v tom, že vám umožní uvařit pokrm s nízkým obsahem tuků tak, že výsledek není nudný.