O tom, že cukr nepomáhá hubnutí a není vhodný ani z mnoha zdravotních důvodů, nikdo nepochybuje. Toho využívají prodejci nejrůznějších alternativ cukru a vychvalují jejich zdravotní benefity. Pravda je ale taková, že ani agávový ani javorový sirup nejsou při hubnutí vhodnou náhradou za cukr. Totéž platí pro sirupy rýžový a datlový.
Samozřejmě, javorový sirup má výbornou chuť, o něco nižší glykemický index než cukr a stačí ho úplně málo. Pokud jím ochutíte třeba ovesnou kaši nebo jogurt s ovocem a nepřekročíte množství jedné lžičky, nic se nestane a zcela jistě hubnout budete. Musíte ale vědět, že má vysokou energetickou hodnotu (1500 kJ) stejně jako cukr nebo med.
Agávový sirup je často vyzdvihován pro svůj nízký glykemický index. Ten je dán vyšším obsahem fruktózy. Problém je ale v tom, že dlouhodobě vysoké množství fruktózy může způsobit zvýšení hladiny triglyceridů v krvi a následně nealkoholické ztukovatění jater (jaterní steatźa). Platí tedy totéž co pro javorový sirup. Musíte si být vědomi toho, že žádný z výše zmíněných sirupů nelze konzumovat v neomezeném množství.
Výjimkou v rámci sirupů je čekankový sirup. Ten patří nutričně do úplně jiné kategorie než ostatní, známější sirupy (agávový, javorový apod.) Jeho energetická hodnota je mnohem nižší, zásadně nižší je množství sacharidů v něm a jeho glykemický index. Enormně vysoký je však obsah vlákniny. Ta se zde vyskytuje ve formě oligosacharidu inulinu. Ani tohoto sirupu nelze konzumovat neomezeně, protože může působit nadýmavě.