Možná si ještě pamatujete na dobu popularity ,,dělené stravy“, kdy lidé věřili, že nesmí kombinovat potraviny živočišného původu s rostlinnými. Tento přístup sliboval rychlejší hubnutí bez vážení potravin a počítání jejich energetické hodnoty. Různé diety pak propagovaly další doporučení, například nemíchat dohromady zeleninu s ovocem, nepít při jídle a podobně. Nutno říci, že žádné z nich nestojí na vědeckých základech a bez dosažení energetického deficitu fungovat nemůžou.
To, co opravdu funguje, jsou kombinace potravin bohatých na bílkoviny s potravinami sacharidového typu. To znamená například, když pečivo na snídani doplníte cottagem nebo tvarohem, případně vejcem apod. K rýži přidáte maso, rybu nebo tofu. A stejně tak k ovoci na svačinu napárujete jogurt, tvaroh nebo sýr. Možností výběru bílkovin je mnohem víc. Tím se vyhnete prudkému zvýšení hladiny cukru po jídle, což znamená, že utlumíte působení hormonu inzulínu. Budete se cítit déle zasyceni a v dalším jídle sníte podvědomě méně. Celkově tak za den snadněji a příjemněji dosáhnete energetického deficitu.
Zýšení přísunu bílkovin obecně pomáhá v tom, že organismus při jejich štěpení na aminokyseliny energii spotřebovává. To znamená, že se po každém jídle bohatém na bílkoviny metabolismus přechodně a trochu ,,zrychlí“.
Zvýšení úrovně metabolismu nastává také přechodně po konzumaci chilli papriček nebo kofeinu. Jsou to ale jen drobné změny, které bez celkově vyváženého jídelníčku samy o sobě nic nezmůžou.