Skyramisu je odlehčený dezert vzdáleně inspirovaný všeobecně oblíbeným tiramisu. Vyznačuje se nejen malým množstvím tuku, ale i nižšími sacharidy. Přidaného cukru je v něm tak málo, jak je možné, aby neutrpěla výsledná chuť. Bílkovin má naopak ve své kategorii hodně. Dejte si ho na svačinu při hubnutí, ale směle ho nabídněte i dětem.
Příprava je opravdu nenáročná, takže si ho klidně udělejte do skleničky s sebou do práce.
Suroviny na 6 porcí
- 1 větší balení přírodního přírodního skyru (350 g)
- 100 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
- 100 g cukrářských piškotů
- 250 g čerstvých jahod
- 100 g čerstvých kanadských borůvek nebo malin
- 100 ml čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče
- 20 g cukru = 1 zarovnaná polévková lžíce
Postup
Připravte si nádobu o rozměrech 20x 20 cm. Můžete také rovnou použít 6 mističek nebo skleniček a vše skládat rovnou do nich.
Vymačkejte šťávu z pomeranče.
Opláchněte jahody a borůvky, jahody nakrájejte na plátky, část nechte na ozdobu. Ty nakrájejte na čtvrtiny.
Do nádoby dejte vrstvu piškotů. Lepší je nalámat na kousky.
Pokropte piškoty částí pomerančové šťávy.
Ušlehejte dotuha šlehačku.
V další nádobě prošlehejte skyr s cukrem. Čím bude skyr nadýchanější, tím lepší bude výsledná chuť dezertu.
Do skyru pak opatrně zašlehejte šlehačku.
Na piškoty navrstvěte krém a poházejte větší částí ovoce.
Opět dejte vrstvu piškotů, pokapejte zbylou pomerančovou šťávou a navrch dejte zbylý krém.
Ozdobte zbývajícím ovocem.
Dejte do lednice vychladit nejlépe přes noc.
Nutriční hodnoty
6 porcí | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 5051 | 841 |
Bílkoviny (g) | 56 | 9.3 |
Tuky(g) | 36 | 6 |
Sacharidy(g) | 164 | 27.3 |