Většina lidí chápe kečup jako dochucovadlo s vyšším obsahem cukru a při hubnutí se mu snaží vyhnout. Pokud ale patří k vašim oblíbeným ingrediencím, nemusíte se ho úplně vzdávat. Pokud vám pomůže oživit pokrmy na bázi bílkovin s nízkým obsahem tuku, můžete použít 1-2 kávové lžičky a nutriční profil se skoro nezmění. Kečup má sice ve 100 gramech průměrně 19 g cukru, ale když se udržíte zhruba v množství do dvou kávových lžiček, nemusíte se s tím nijak trápit. Dnes už existují kečupy se sníženým obsahem cukru (přibližně kolem 7 g/100 g), po nich se ale podívejte jen v případě, že byste jej chtěli využívat často a ve větších dávkách.
Chutnějšími a zdravějšími alternativami kečupu jsou domácí rajčatové salsy nebo harissy.