Energetická hodnota másla a margarínu může být úplně stejná. Jestliže máslo má kolem 3000 kJ/100g, margaríny mívají kolem 2700 kJ. Stejné je také množství tuků. Výrazně se ale liší typ tuků. Zatímco máslo dodává nasycené mastné kyseliny, margarín je zdrojem nenasycených mastných kyselin. To znamená, že pokud hubnete a máte vyšší hladinu cholesterolu v krvi, měli byste sáhnout raději po margarínu. V obchodech se dají vybrat margaríny se sníženou energetickou hodnotou. Ty mívají kolem 1400 kJ/100 g. Snížit energetickou hodnotu másla není možné.
Při hubnutí se ale můžete klidně obejít bez másla i bez margarínu. Místo nich stačí pečivo mazat čerstvým tvarohovým sýrem typu Lučina, Žervé nebo Philadelphia, protože vám dodají kromě tuku ještě určité množství sytivých bílkovin.
Čtěte také: