Co mám dělat, když nemám při nemoci chuť na jídlo ?

Otázka 140/365: Co mám dělat, když nemám při nemoci chuť na jídlo ?

365 otázek o výživě a hubnutí

Základní chybou by bylo si myslet, že když nemáte při nemoci chuť na jídlo, pomůže vám to zhubnout. Pravdou bývá přesný opak. Pokud totiž vytvoříte až příliš velký energetický deficit, zbavíte se hlavně svalové hmoty, čímž se vám sníží bazální metabolismus a hubnutí pak půjde pomaleji a ztuha. Další problém je v tom, že až se vám udělá dobře, nebudete vědět, co byste snědli dřív. Váha poletí nahoru tak, že se nebudete stačit divit. Samozřejmě, oba směry, tedy hubnutí v průběhu nemoci a následné přibrání po ní jsou z největší části změny v obsahu tělesné vody. Ale přesto nejsou vítané.

Jak tedy situaci řešit ?

Přestože vám není vůbec dobře, měli byste se pokusit do sebe dostat nějaké množství bílkovin a vlákniny. Na sacharidech můžete mírně ubrat oproti svému běžnému jídelníčku, tuky můžete omezit na úplné minimum.

Virová a bakteriální onemocnění spojená s obtížným polykáním

Záněty horních sest dýchacích, covid, angíny a podobná onemocnění způsobují problémy s polykáním a člověk se jídlu raději vyhýbá. Na čerstvou zeleninu asi budete muset na chvíli zapomenout, stejně jako na plátky masa nebo celozrnný chléb. Zeleninu můžete konzumovat formou polévek. Kuřecí vývar se spoustou zeleniny vám dodá vlákninu i bílkoviny zároveň. Zeleninovou polévku můžete rozmixovat na krém. Sacharidy do sebe zkuste dostat v podobě bramborové kaše. Vyzkoušet můžete také kaši ovesnou.

Ze zdrojů bílkovin zkuste míchaná vajíčka nebo vejce na měkko (přidejte k bramborové kaši). Schůdný by mohl být tvaroh, proteinový jogurt, proteinový pudink, lučina linie nebo lučina skyr, případně cottage. Pokud zpočátku nezvládnete nic z výše uvedených, zkuste aspoň proteinový nápoj nebo kefír.

Pozor na čaj s medem

Žaludeční a střevní problémy spojená s nechutenstvím a průjmy

Podrážděný žaludek nebo průjmy – obojí si žádá jemnou, nedráždivou a netučnou stravu, zpočátku s menším obsahem vlákniny.

Při průjmu budete muset postupovat podle individuální snášenlivosti.

Vašim prvním úkolem bude udržet v sobě vodu. Začněte minerálkami. Pomůže například Poděbradka. Může být i ochucená (Poděbradka pro linie), která vám dodá kromě jiných iontů také sůl, a proto se při běžném hubnutí nedoporučuje. Nyní ji ale potřebujete.

V dalších dnech zkuste banán a rýži. Běžně doporučované piškoty a bílé pečivo můžete vynechat. Pokud to bude schůdné, přidejte dušenou mrkev a vařené brambory bez přídavku tuku a jako zdroj bílkovin kuřecí prsní maso. Pokrmy můžete osolit, ale jiné koření raději nepoužívejte.

Z ovoce můžete zkusit kromě banánů také oloupaná dušená jablka.

V dalších dnech pak můžete doplnit nízkotučný tvaroh, proteinový pudink a vaječné bílky. Dále přejděte na klasickou stravu, ale s omezením tuku. Postupně zkoušejte různé druhy zeleniny, nejdříve ve vařené podobě, až posléze syrové.

 

 

 

 

 

Facebook

Články, testy a recepty

Noví kolegové v poradně – Michal

Ing. Michal Kuna Je k dispozici klientům, kteří nemůžou dojíždět do poradny osobně, ale zároveň chtějí dosáhnout co nejefektivněji svých výsledků. Ideálně těm, kteří jsou odhodláni podpořit změnu jídelníčku také cvičením. Nejvíc bude vyhovovat precizním mužům, kteří se nebojí technických forem komunikace. Tím ale není řečeno, že se do jeho programu nemůžou zapojit ženy jakéhokoli […]

Noví kolegové v poradně – Kamila

Specialistka na hubnutí a zdravý životní styl hlavně u žen ve věku kolem menopauzy Ing. Kamila Toušková, DiS. Kamila je vystudovanou nutriční terapeutkou. Své tříleté studium v oboru nutriční terapeut ukončila sepsáním absolventské práce na téma Výživa a zdravý životní styl žen v menopauze. Je také zkušenou instruktorkou pilates. Pomáhá svým cvičencům od bolestí pohybového […]

Jak se vyznat v sýrech ? 3.díl – Eidam, Gouda, Čedar a Ementál

Mezi lidmi stále panuje dlouho zakořeněný mýtus, že je sýr Eidam se 30 % tuku v sušině ,,dietní“ potravinou. Ne že by to bylo úplně špatně, ale platí to jen relativně. Když budeme srovnávat Eidam 30 % s jeho tučnější variantou, tedy 45 % tuku v sušině, bude ,,třicítka“ lepší volba. Ale pořád platí, že […]

Videokurz Jak si sestavit a uvařit jídelníček při hubnutí – předprodej

Chcete si umět sami plánovat redukční jídelníček, který je nutričně vyvážený a přitom není stereotypní? Víte kolik a jakého jídla byste měli při hubnutí za den zkonzumovat, abyste neměli hlad a zbytečné chutě? Chtěli byste se vyhnout častým chybám při snižování váhy? Chcete hubnout z tukových zásob a zachovat si aktivní tělesnou hmotu? A přitom […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook