Zdá se vám taková otázka nesmyslná ? Ale věřte mi, že se s ní setkávám stále dokola. Je pravda, že banány mají v rámci ovoce nadprůměrnou energetickou hodnotu kvůli vyššímu obsahu cukrů (fruktóza, glukóza, sacharóza). Obsah cukru a glykemický index banánů stoupá se stupněm zralosti.
Banány ale obsahují celou řadu fytonutrientů, které jsou ve stravě současného člověka více než žádoucí kvůli svým antioxidačním vlastnostem. Kromě toho jsou zdrojem dopaminu, což může při celkově správném jídelníčku a pohybu zlepšovat naše psychické rozpoložení.
Banány jsou v rámci ovoce nezanedbatelným zdrojem vlákniny. Jeden střední banán poskytne něco kolem 7 % doporučené denní dávky vlákniny. Kromě toho u nich můžeme počítat s přítomností rezistentního škrobu, i ten se v organismu ,,chová“ jako vláknina. Čím méně zralý banán, tím více rezistentního škrobu. Tato látka zlepšuje pocit sytosti po jídle a kromě toho podporuje odbourávání tukových zásob.
To znamená, že pokud jsou banány součástí energeticky přiměřeného jídelníčku, hubnutí rozhodně nepokazí.
Jestliže se doporučuje jíst denně 200 g ovoce, v případě banánů tomu odpovídá 140 -150 g (v čisté váze).