Železo patří mezi důležité minerální látky v těle. Pokud ho máte nedostatek, můžete se snadno cítit unavení, trpět nevolnostmi a snadno se zadýchávat. Ve výsledku můžete trpět chudokrevností, neboli anémií. Je to tím, že železo tvoří součást hemoglobinu, bílkoviny, která v červených krvinkách přenáší kyslík. Nedostatek železa způsobuje také poruchy imunitních a mentálních funkcí.
Deficit železa je zjišťován často u žen, které jsou na dlouhodobých redukčních dietách. U žen totiž navíc dochází k pravidelným ztrátám železa při menstruaci.
Doporučená denní dávka železa pro dospělého člověka je 14 mg/den.
Dobrým zdrojem pro organismus dostupného železa je maso. Hlavně hovězí, ale také tmavé kusy krůtího nebo kuřecího masa, kuřecí játra další vnitřnosti. Tyto zdroje obsahují železo v dobře vstřebatelné formě.
Pokud maso nejíte, snažte se mít v jídelníčku častěji:
Vejce, ryby a mořské plody.
Jestliže nejíte žádné potraviny živočišného původu, měli byste častěji zařadit do jídelníčku:
Tofu, špenát, brokolici, luštěniny, dýňová semínka, čočka, fazole, sójové boby, občas kousek hořké čokolády, sušené meruňky (opatrně na množství).
Vstřebatelnost železa z rostlinných zdrojů je menší, ale zvyšuje ji vitamin C. To znamená, že součástí jídla by měla být vždy čerstvá zelenina nebo ovoce.