Přestože dnes už existuje kuskus z různých surovin, většinou se jedná o kuskus pšeničný. O něm je právě řeč. Stejně jako o pšeničném bulguru. Obě tyto suroviny mají velkou výhodu v rychlé přípravě. Pokud si vaříte s sebou obědy do práce, bude se vám právě tato vlastnost hodit. Kuskus stačí jen zalít vroucí vodou a nechat nasáknout. Za tuto rychlost ,,zaplatíte“ vyšším glykemickm indexem (GI = 65) . Pokud si tedy nechcete rozházet hladinu krevního cukru a dostat brzy hlad, snažte se vybrat kuskus celozrnný. Jeho porci si odměřte a nezapomeňte na adekvátní porci bílkovin. Glykemický vzestup po jídle ztlumíte také vlákninou. Přidejte třeba houby nebo luštěniny a nešetřete se zeleninou.
Bulgur má oproti kuskusu nižší glykemický index (GI = 47), při hubnutí je tedy vhodnější. Ideální opět z celozrnné pšenice. Připravíte ho tak, že hrnek bulguru přelijete dvěma hrnky vroucí vody, lehce osolíte a povaříte jednu minutu. Vypnete plamen a necháte nasáknout zbylou tekutinu. Porci si odvážíte až po uvaření. Zbylý uvařený bulgur můžete zmrazit.
Čtěte také