Švestkovo-jablečný crumble je takový koláč-nekoláč. Je spíš pečeným ovocem, ale díky drobence působí přeci jen jako sladkost. Pro účely hubnutí je vyzkoušen a spočítán tak, abyste si ho bez problémů mohli dát ke svačině. Ovoce a drobenka jsou zdrojem většího množství sacharidů, proto je vyvážen bílkovinnou ricottou. Ještě více bílkovin by měl tvaroh, řecký jogurt nebo skyr, ale ricotta má takovou jemnější, přirozeně sladší chuť. Nicméně zkuste přidat bílkoviny podle svého.
Budete potřebovat pekáček nebo zapékací misku 20 x 20 cm.
Doba přípravy je 15 minut s tím, že v tomto čase je započítáno, že musíte ovoce nejdříve omýt, nakrájet a všechny suroviny odvážit.
Ovocný crumble se vám bude nejlépe připravovat na 4 porce.
- 360 g švestek
- 160 g jablek
- 20 g másla
- 25 g hrubé mouky
- 20 g ovesných vloček
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička mleté skořice
- 3 lžičky sladidla Stevia sypká
- 1 kelímek Ricotty (250 g)
- 3 lžičky javorového sirupu
- 2 polévkové lžíce mléka
Postup:
Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
Švestky rozpulte a dejte do pekáčku vyloženého pečícím papírem řeznou částí nahoru. Přidejte oloupaná jablka nakrájená na kostičky. Pokapejte je citronovou šťávou posypte 1/4 množství sladidla a polovinou skořice.
Připravte drobenku z másla, mouky a zbylého sladidla. Přidejte zbylou skořici, ovesné vločky a promíchejte.
Dejte péci na 40 minut.
Nechte vychladnout v pekáčku, krájejte až po úplném vychladnutí.
Vyšlehejte ricottu s javorovým sirupem a mlékem.
Na talíř dejte crumble a k němu do mističky zvlášť ochucenou ricottu.
Nutriční hodnoty:
4 porce | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 4692 | 1173 |
Bílkoviny (g) | 26 | 6.5 |
Tuky(g) | 45.2 | 11.3 |
Sacharidy(g) | 136 | 34 |