Slavného britského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho asi není nutné představovat. Zelenina v jeho restauracích chutná naprosto úžasně a tento zážitek dovede mnoho lidí k pokusům totéž zreplikovat i v domácích podmínkách. Vzhledem k tomu, že jsem se sama po návštěvách jeho londýnských podniků zařadila do zástupu stejně ,,postižených“, vím, že vaření podle jeho kuchařských knih může být někdy složitější a ne vždy musí být vhodné pro hubnutí. Přestože se jedná o zeleninu.
Vybrala jsem proto jeden z receptů, který je extrémně jednoduchý a poměry surovin jsem upravila pro účely zdravého hubnutí.
Pokud chcete, aby byl zeleninový pokrm například plnohodnotnou večeří, je nutno v něm zvýšit obsah bílkovin, sacharidy držet na nižším množství a nepřehánět to s tuky.
V případě tohoto receptu jsem oproti původní verzi ubrala množství oleje na třetinu a zvýšila bílkoviny záměnou podmáslí za skyr.
O tom, proč je při hubnutí dobré jíst lilek, si můžete přečíst v článku na rozumnehubnuti.cz tady.
Suroviny na 2 porce:
- 1 středně velký lilek (přibližně 400 g)
- 4 lžičky oleje
- sůl, pepř
- 4 větvičky čerstvého tymiánu (nebo 1/4 lžičky sušeného)
Omáčka:
- 160 g skyru
- 2 lžičky citronové štávy
- 1 stroužek česneku (prolisovaného)
- 2 lžičky olivového oleje
- 1/2 lžičky koření zaatar
- 25 g sušených brusinek (nebo 80 g vyloupaných semen granátového jablka)
Poznámka:
Koření zaatar je v receptu zásadní. Koupit ho můžete na těchto místech. Případně si ho namixujte z těchto ingrediencí:
1 lžička tymiánu, 1 lžička škumpy (sumak), 1 lžička opraženého sezamového semínka, 1/2 lžičky soli (může se ještě přidat 1/4 lžičky chilli flakes).
Brusinky nebo granátové jablko?
V původním receptu jsou použita vyloupaná semena granátového jablka. Pokud je budete mít k dispozici, použijte je. Faktem je, že granátová jablka v našich podmínkách nebývají v tak dobré kvalitě, brusinky jsou jednodušší a můžete je mít pořád doma. Zkoušela jsem obojí a dá se říci, že brusinky jsou důstojnou náhradou. V nutričních hodnotách je počítáno s businkami.
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Lilek podélně rozpulte a ponechte stopku (lilek pak lépe vypadá).
Ostrým nožíkem křížem nařízněte dužinu.
Lilek osolte, opepřete a potřete olejem. Přidejte sušený tymián.
Dejte péci na 35 minut.
Smíchejte omáčku ze skyru, prolisovaného česneku, trošky soli, citronové šťávy a oleje. Důkladně prošlehejte.
Omáčku dejte na lilek a posypte zaatarem a brusinkami (nebo granátovým jablkem).
Z jednoho lilku si připravíte 2 porce, jednu porci snězte hned, druhou polovinu lilku nechte na další den (omáčku na druhou porci uchovejte zvlášť, lilek si pak ohřejte a omáčku přidejte až na ohřátý lilek).
Nutriční hodnoty:
2 porce | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 2508 | 1254 |
Bílkoviny (g) | 22.8 | 11.4 |
Tuky(g) | 31.6 | 15.8 |
Sacharidy(g) | 58.3 | 29.1 |
Vláknina(g) | 13 | 6.5 |
Tady je odkaz na původní recept