Chtěli byste letos o vánocích trochu odlehčit vaše vánoční cukoví? Jestliže nechcete péci nic složitého nebo péci jiné cukroví pro sebe a k tomu ještě ,,klasiku“, můžete se inspirovat těmito recepty.
Každý druh cukroví přináší vždy určitý zdravotní benefit a přitom zůstává bez újmy na výsledné chuti.
Je v něm snížené množství sacharidů, snížený glykemický index a naopak zvýšené množství vlákniny, proteinů, vitaminů a minerálních látek. Zásadně nejsou použity rostlinné tuky. Klasické máslo je totiž tím, co dělá cukroví opravdovým domácím cukrovím. Ani toto cukroví není úplně nutričně ideální (protože to ani není možné) a rozhodně po něm nezhubnete. Budete však vědět, že neoplývá přemírou tuku a cukru.
A hlavně !
Bude vám naprosto jasné, kolik energie a živin v sobě každý kousek skrývá. A také co by se stalo, kdybyste ho náhodou snědli celou ,,várku“.
Mrkvové rohlíčky
Obsahují méně mouky, část mouky je nahrazena jemně mletými mandlemi a neobsahují v podstatě žádný přidaný cukr (každý kousek jen 0.5 g cukru). Sladkost obstarává jemně nastrouhaná mrkev. Toto cukroví je díky nízkému množství sacharidů a nižšímu glykemickému indexu vhodné i pro diabetiky.
Nutriční hodnoty:
4o rohlíčků | 1 rohlíček | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 7821 | 195 |
Bílkoviny (g) | 35.8 | 0.9 |
Tuky(g) | 121.4 | 3 |
Sacharidy(g) | 160 | 4 |
Suroviny:
40 kusů
- 100 g mrkve nastrouhané najemno
- 100 g másla
- 150 g hladké mouky
- 20 g vanilkového cukru
- 100 g mandlové mouky (jemné umleté mandle)
- 5 g citronové šťávy
- ¼ lžičky skořice
Postup:
Mrkev nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní šťávu. Dejte stranou 50 g mandlové mouky – na obalení. Na vál dejte hladkou mouku. Přidejte nakrájené máslo, vymačkanou mrkev, 50 g mandlové mouky, vanilkový cukr, skořici a citronovou šťávu. Vypracujte pevné těsto a nechte 1 hodinu v chladu. Pak vytvořte rohlíčky, které obalte ve zbylé mandlové mouce. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 C po dobu 15 – 18 minut (měly by lehce zrůžovět).
Mandlové rohlíčky
Polovina množství mouky je tvořena moukou špaldovou. Ta nejenže dodá cukroví příjemnou oříškovou chuť, ale zvyšuje i množství bílkovin, vitaminů a vlákniny. Těsto obsahuje zcela nepatrné množství cukru, po upečení jsou rohlíčky v cukru obaleny, ale toto množství je menší než 1 g na kus.
Nutriční hodnoty:
20 rohlíčků | 1 rohlíček | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 7034 | 351 |
Bílkoviny (g) | 30.7 | 1.5 |
Tuky(g) | 114.2 | 5.7 |
Sacharidy(g) | 135 | 6.7 |
Suroviny:
20 kusů
- 60 g hladké mouky
- 60 g špaldové hladké mouky
- 100 g másla
- 65 g mandlové mouky
- 25 cukru
- 1 žloutek
- ½ prášku do pečiva
Na obalení:
- 10 g moučkového cukru
- 5 g vanilkového cukru
Postup:
Na vál dejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, žloutek, cukr a mandlovou mouku. Vypracujte hladké těsto a dejte ho na 1 hodinu do chladu. Pak nechte těsto trochu ohřát a vytvarujte rohlíčky. Dejte na plech vyložený papírem a pečte na 170 C po dobu 10-12 minut. Ještě teplé je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Toto cukroví můžete upéci 2-3 týdny před vánoci, aby se rozleželo.
Fíkové řezy
Polovina množství mouky je tvořena špaldovou moukou. Těsto i náplň mají snížené množství cukru a navíc se jedná o cukr hnědý. Sladkost cukroví dodávají fíky, které zárověň slouží jako dobrý zdroj vlákniny. Toto cukroví má nižší obsah tuku.
Nutriční hodnoty:
60 kusů | 1 kus | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 13872 | 231 |
Bílkoviny (g) | 77.9 | 1.3 |
Tuky(g) | 141.8 | 2.3 |
Sacharidy(g) | 476.5 | 7.9 |
Suroviny:
60 kusů
Toto množství je na plech o velikosti 30×25 cm
Korpus:
- 100 g hladké mouky
- 100 g špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 20 g vanilkového cukru
- 50 g cukru krupice
- 2 vejce
- 75 g másla
- 200 ml mléka
- špetka soli
Náplň:
- 300 g sušených fíků
- 50 g másla
- 50 g bebe sušenek extracereálních
- 15 ml rumu (=1 polévková lžíce)
- 2 vejce
- špetka soli
Postup:
Ručním šlehačem ušlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce a znovu šlehejte. Přidejte oba druhy mouky smíchané s práškem do pečiva a špetkou soli. Nakonec vlijte mléko a pečlivě rozmíchejte. Nalijte těsto na plech a rozetřete do stejně vysoké vrstvy asi 1.5 cm. Pečte na 175 C po dobu asi 15 minut.
Náplň:
Ručním šlehačem ušlehejte změklé máslo s cukrem a vejcem. Přidejte rum a najemno nadrcené nebo umleté sušenky. Fíky nakrájejte na drobné kousky a smíchejte je s ostatními přísadami. Náplň nechte 15 minut odpočinout.
Upečené těsto nechte vychladnout a pak na něj rozetřete fíkovou náplň. Pečte na 120 C po dobu 30 minut. Nechte vychladnout a pak nakrájejte (a přikryjte, aby neoschly).
Ořechové řezy
Jejich hlavní výhodou je zvýšený obsah vlákniny díky přítomnosti mletého lněného semínka. Dalším zdrojem vlákniny je pak špaldová mouka. Ke slazení je použit přírodní cukr, v nižším množství.
Nutriční hodnoty:
9o kousků | 1 kousek | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 25079 | 278 |
Bílkoviny (g) | 116 | 1.3 |
Tuky(g) | 408 | 4.5 |
Sacharidy(g) | 467 | 5.2 |
Suroviny:
90 kusů
Toto množství je na plech o velikosti 40 x 35 cm
- 220 g mletých vlašských ořechů
- 4 vejce
- 200 g másla
- 100 g špaldové mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 200 g přírodního cukru
- 50 g mletého lněného semínka
- 1 prášek do pečiva
- 15 ml rumu (=1 polévková lžíce)
- 320 g rybízového džemu
- 200 g čokolády na vaření
Ušlehejte změklé máslo s cukrem do pěny (opravdu hodně). Přidejte vejce a znovu šlehejte. Přidejte mleté ořechy, lněné semínko, oba druhy mouky, rum, prášek do pečiva. Pořádně promíchejte. Na plech rozetřete asi 1/3 těsta a uhlaďte. Dejte na chvíli do mrazáku. Pak potřete povrch džemem a přidejte zbylé těsto. Rozetřete do hladka. Dejte péci na 160 C po dobu 30-40 minut (zkuste špejlí).
Nechte vychladnout.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a pořádně rozmíchejte. Nalijte na placku a nechte ztuhnout. Pak nakrájejte.