Máte chuť si dát na svačinu něco jiného než obligátní jogurt? Zkuste tento úžasně rychlý koláč.
Jeho příprava vám nezabere ani 5 minut času.
Potřebujete k tomu jen mikrovlnou troubu.
Suroviny:
- 1 střední hodně zralý až přezrálý banán (110 g v čisté váze)
- 1 celé vejce
- 45 g obyčejných (hrubých) ovesných vloček
- 10 g jemných pohankových vloček – nemusí být nutně, můžete o toto množství navýšit vločky ovesné, ale pohankové vločky dají koláči zajímavou oříškovou chuť
- 1 lžička čekankového sirupu – místo něj můžete použít sypké sladidlo Stevia nebo slazení úplně vynechat, protože banán je sladký sám o sobě
- ¼ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky prášku do pečiva
Na ozdobení:
- 1 lžíce polotučného tvarohu (45 g)
- 1 lžička čekankového sirupu
- 50 g čerstvých jahod nebo malin nebo borůvek
Postup:
Do hrnku si odvažte vločky, přidejte banán a vidličkou ho rozmačkejte. Přitom se ho snažte promíchávat s vločkami. Dále přidejte rozklepnuté vejce, čekankový sirup, skořici a prášek do pečiva. Všechno společně prošlehejte.
Dejte do mikrovlnky na 1000 W na 3 minuty.
Nechte 5 minut vychladnout.
Tvaroh prošlehejte s čekankovým sirupem a ozdobte s ním koláč. Přidejte ovoce.
Nutriční hodnoty | 1 porce |
---|---|
Energie(kJ) | 1973 |
Bílkoviny(g) | 21.7 |
Tuky(g) | 12 |
Sacharidy(g) | 65.4 |
Vláknina(g) | 16.3 |
1 porce toho koláče vám dodá více než polovinu doporučené denní dávky vlákniny.
Doporučení:
Vzhledem k mírně vyššímu množství sacharidů je tento koláč vhodný zejména ve dnech, kdy plánujete zařadit delší nebo intenzivnější pohybovou aktivitu.
Pokud si ho chcete dát ve dnech volna, uberte mírně sacharidů na oběd. To znamená, že místo klasické přílohy (rýže, těstoviny, kuskus, bulgur) si dejte malé množství brambor smíchaných s zeleninou nebo vařené luštěniny, případně můžete mít přílohu jen čistě zeleninovou.
Může být tento koláč na snídani?
Pokud máte rádi sladké snídaně, použijte bez obav tento recept, jen přidejte kvůli lepší vyváženosti bílkovin se sacharidy ještě více tvarohu. Dejte celkem 100 g, tedy 2 vrchovaté polévkové lžíce.
Poznámka:
Čekankový sirup patří nutričně do úplně jiné kategorie než ostatní, známější sirupy (agávový, javorový apod.) Jeho energetická hodnota je mnohem nižší, zásadně nižší je množství sacharidů v něm a jeho glykemický index. Enormně vysoký je však obsah vlákniny. Ta se zde vyskytuje ve formě oligosacharidu inulinu. Z nutričního hlediska má inulin přínos v tom, že působí jako prebiotikum. To znamená, že ve střevech připravuje adekvátní prostředí pro jeho osídlení zdravou mikroflórou. Ta je zodpovědná za mnoho fyziologických funkcí, ale mimo jiné i za to, jestli a nakolik bude naše úsilí o zhubnutí opravdu úspěšné.